Хлібний врятував 2012

Хлібний Спас 2012
Низку літніх свят, в народі відомих як Спаси, замикає Хлібний Спас. Відзначають його 16 серпня за старим стилем, відповідно, 29 серпня - за новим. Це свято є Післясвято Успіння Божої Матері.

У церковному календарі Хлібному Спасу відповідає свято Перенесення з Едесси до Константинополя Нерукотворного Образа Господа нашого Ісуса Христа (відбулася ця подія в 944 році). За переказами, Нерукотворний образ відбився на полотні, яким Ісус Христос утер обличчя. Також в цей день шанують мученика Діомида лікаря, якому моляться при різних хворобах і недугах, і Феодорівську ікону Божої матері.

У кожний з трьох Спасів прийнято освячувати певний продукт, який після освячення стає головним блюдом цього дня. У Медовий Спас це мед, в Яблучний - Яблука та інші плоди. А в Хлібний Спас прийнято випікати хліб з нового врожаю і, природно, освячувати його, а потім подавати на стіл. У народі про це свято кажуть так: «Третій Спас хліба припас». Його вважають днем, коли потрібно дякувати Господу за хліб насущний.

Також це свято називають Горіховим Спасом (або Орешное), бо до цього дня дозріває ліщина (лісові горіхи). З цього дня дозволялося починати збір врожаю ліщини в лісах. Тому крім хліба з нового врожаю, на стіл прийнято також подавати різні страви з горіхами. До речі, вважалося, що хороший урожай на горіхи пророкує багатий урожай хліба на наступний рік.



Ще це свято відоме під назвами Полотняний Спас, Спас на полотнах або Спас на полотні, бо в цей день прийнято торгувати полотнами і полотнами. Найвідомішою вважалася ярмарок, що проходила в селі Зелені Гори (Нижегородський повіт), з нею навіть пов'язана приказка: «Перший Спас - на воді стоять, Другий Спас - яблука їдять, Третій Спас - на зелених горах полотна продають».

Хлібний Спас - це день підготовки до завершення літніх польових робіт, тому його не святкують з таким розмахом, як два попередніх. Селянам не до гулянь: потрібно завершити всі літні роботи в полі, поки не пішли дощі. Однак ярмарки в цей день влаштовувалися, причому вважалося, що торгівля буде особливо сприятливою.

Перед Хлібним Спасом, 28 серпня, закінчують збирати врожай і сіють озимі хліба. У народі це свято називають Дожінкі (Досевкі), в церковному календарі дожинки відповідає Успіння Пресвятої Богородиці. Але в деяких місцях дожинки і досевкі були приурочені ні до Успінню, а до Третього Спасу.



Посевкі озимого жита були цілим обрядом. Вранці здійснювали загальну домашню молитву, після якої дружини проводжали чоловіків на поле з хлібом-сіллю. При цьому потрібно було укласти на віз три снопи, а вже зверху клали мішки з житом, призначеної для посіву. По приїзді на поле засівальників зустрічали хлопці з пирогом з гречаною кашею. Цей пиріг всією сім'єю з'їдали після посіву озимих.

На Хлібний Спас прийнято примічати відліт птахів, особливо журавлів і ластівок. Але ластівки відлітають в усі три Спаса (в перший раз їх відліт спостерігали ще в Медовий Спас), тому особливу увагу приділяють журавлям. Вважається, що якщо до Третього Спасу відлетить журавель, то на свято Покрова Пресвятої Богородиці (14 жовтня) погода буде морозною, що ознаменує ранній початок зими.

Ще цього дня святили нові колодязі, чистили цілющі джерела до осені, пили підземну водицю, а також обходили колами колодязі, ніби замикаючи тепле времечко. Третій Спас - це день остаточного прощання з літом. І хоча за офіційним календарем 29 серпня - все ще літо, за народним календарем до цього моменту осінь вже в розпалі.

Хлібний Спас 2012
Поділися в соц мережах:

Увага, тільки СЬОГОДНІ!

Увага, тільки СЬОГОДНІ!